Proceduri privind adopția

Persoanele care se prezinta in adapost in vederea adoptiei se vor legitima obligatoriu la intrarea in unitate si va fi trecut in registrul persoanelor intrate, tinut de catre firma care asigura paza in baza si vor respecta regulamentul de ordine interioara.

In vederea adoptiei, persoanele  se vor deplasa in halele de cazare insotiti de catre un angajat ASPA  dupa care se vor prezenta la biroul adoptii in vederea intocmirii actelor prevazute in legislatia in vigoare.

Adoptia cainilor neidentificati se poate face incepand cu ziua urmatoare intrarii in adapost, de catre persoane fizice (proprietar), care nu pot face dovada proprietatii cainelui cu un carnet de sanatate conform legislatiei in vigoare.

Persoanele fizice sau ONG-urile care doresc adoptia  mai multor caini ,  respecta termenul de 7 zile pentru revendicare. In cazul in care proprietarul se prezinta cu carnetul de sanatate dupa 7 zile lucratoare, acesta va fi pus in legatura cu adoptatorul in vederea recuperarii cainelui.

Adoptia cainilor se face pe baza completarii declaratiei-angajament.
Adoptia cainilor din adaposturi se face cu prezentarea in copie a urmatoarelor documente:
a) dovada spatiului din care sa rezulte conditiile corespunzatoare de crestere si adapostire a cainilor;
b) dovada resurselor materiale pentru cresterea si intretinerea cainilor; (adeverinta venit, extras cont, fluturas salariu, talon pensie, etc)
c) acordul asociatiei de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor, in cazul adoptarii a mai mult de 2 caini.

           Persoanele  ce vor sa adopte mai multi caini si prezinta acte dupa parcele/loturi  de pamant, trebuie sa faca dovada adapostirii cainilor  in conditii decente prezentand  fotografii si acte pentru spatiul amenajat in vederea adapostirii conform legislatiei in vigoare: Legea 205/2004 privind protectia animalelor , Ordin nr. 523/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor si Legea 60/2004 privind ratificarea Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie.

“ Detinerea
(1) Orice persoana care detine un animal de companie sau care are grija de un animal de companie trebuie sa fie responsabil de sanatatea si bunastarea acestuia.
(2) Orice persoana care detine un animal de companie sau care se ocupa de acesta trebuie sa-i asigure toate conditiile, ingrijirile si atentia, tinand cont de nevoile etologice, in functie de specie si rasa, si in special trebuie:
a) sa ii asigure, in cantitate suficienta, hrana si apa;
b) sa ii asigure posibilitatea de miscare;
c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere.”

“Art. 6  
(2) Detinatorii animalelor de companie tinute in aer liber trebuie sa le asigure acestora un adapost individual, construit in functie de necesitati, care sa ofere protectie impotriva intemperiilor, sa fie confectionat din materiale ce nu dauneaza sanatatii animalului si care pot fi intretinute cu usurinta.
(3) Adaposturile si accesoriile pentru legarea animalelor de companie trebuie sa fie construite si intretinute astfel incat sa nu aiba margini ascutite sau proeminente care pot rani animalul.
(4) Custile utilizate pentru adapostirea cainilor vor fi dimensionate in functie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta in picioare si de a se intoarce.
(5) Pentru cainii care sunt legati, zgarda trebuie sa fie confectionata dintr-un material care sa nu fie daunator sanatatii animalului; zgarda trebuie sa fie astfel conceputa incat sa se elimine riscul de strangulare.
(6) Pentru limitarea miscarii cainilor tinuti in aer liber se vor folosi urmatoarele mijloace:
a) lant confectionat din zale metalice, cu lungimea minima de 2 m; lantul va fi ancorat la punct fix sau va culisa pe un cablu metalic si va fi prevazut la extremitati cu dispozitive de tip “vartej”;
b) padoc imprejmuit, cu o suprafata minima de 6 ori mai mare decat cea a custii; padocul va fi imprejmuit astfel incat sa nu permita evadarea cainilor.
(7) Se interzice utilizarea altor metode pentru limitarea miscarilor cainilor tinuti in aer liber.
(8) Pentru evitarea riscurilor unor accidente, a montelor necontrolate si a transmiterii bolilor, cainii care nu sunt legati sau care nu au miscarile limitate nu vor fi lasati liberi in afara proprietatii fara supravegherea detinatorului.”

 

        Persoanele ce adopta in numele unei terte persoane trebuie sa prezinte:

                Imputernicire notariala de semnatura

                Copie CI a persoanei pe numele careia se face adoptia si copie CI a persoanei imputernicite.

      Persoane care cazeaza cainii pe proprietatea unei terte persoane trebuie sa prezinte:

            Copie CI adoptator

            Adeverinta venit adoptator

            Act spatiu unde va fi cazat cainele- cainii

            Acordul scris a persoanei ce cazeaza cainele – cainii

            Copie CI  a respectivei persoane ce cazeaza cainele – cainii

    Persoane ce adopta caini si au domiciliu stabil in afara tarii:

           Copie act identitate din care sa reiasa adresa de domiciliu

           Copie spatiu

           Copie adeverinta de venit

            Asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor, precum si persoanele fizice si juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate care intentioneaza sa adaposteasca animalele adoptate in afara tarii, sunt exceptate doar de la obligatia prezentarii acordului vecinilor.

  Persoanele care nu au cum sa faca dovada veniturilor nu pot adopta.

  Adoptia de catre ONG-uri si alte persoane juridice

        Dovada spatiului cazare

 – contract de inchiriere sau contract de comodat a spatiului

 – act propietate

Copie CUI

Delegatie

            Stampila

Indiferent de varianta

Adoptatorul va completa o declaratie  in vederea adoptiei in care va scrie datele personale de identificare, datele de identificare ale cainelui (sex, culoare, varsta si daca este cazul nr. crotalie sau serie de microcip), acordul cu privire la riscul anesteziei si a actului operator precum si adresa de cazare a cainelui.

Daca este sterilizat cainele va fi dus la sala de operatie in vederea vaccinarii si deparazitatrii, citirii microcipului daca este cazul si eliberarea unui carnet de sanatate cu serie unica.

Se va completa formularul de adoptie cu inscrierea datelor in toate rubricile prevazute in formular. Acesta va fi semnat de catre proprietar in rubrica dedicata si va semna pentru primirea unei copii conforme cu originalul. Personalul autorizat sa semneze formularul din partea ASPA  va scrie numele in clar, va semna si va stampila formularul cu stampila bazei.

Formularului de adoptie ii sunt atasate urmatoarele documente:

  • Copie dupa buletin,
  • Copie dupa actul spatiului unde va fi cazat cainele ,
  • Copie dupa dovada veniturilor cum ca se poate intretine cainele,
  • Declaratia data personal in vederea adoptiei.

Daca nu este sterilizat cainele va ramane in baza in vederea sterilizarii iar propritarul va reveni pentru completarea formularului de adoptie  si ridicarea cainelui dupa efectuarea manoperelor chirurgicale.

Daca se doreste adoptarea cainilor a caror varsta nu permite sterilizarea, acestia vor fi obligatoriu microcipati iar proprietarul va completa in declaratia data in vederea adoptiei si angajamentul ca ii va steriliza la implinirea varstei optime (femelele la varsta de 4 luni si masculii la varsta de 6 luni).